Drive

Sediakan untuk mengemaskini Google Drive PC anda kerana Google akan berhentinya March 2018.

BACKUP untuk Windows dan MacOS memperluaskan pendekatan Google ke storan fail merangkumi PC dan telefon anda.

Pilihan anda: kemas kini sekarang atau kemas kini kemudian.

Jika anda berada di antara beratus-ratus juta pengguna menggunakan Google Drive untuk menyegerakkan fail merentas PC dan telefon anda, peringatan: kini anda hanya ada tiga bulan untuk memasang penggantinya.

Google mengumumkan pada bulan Julai bahawa ia menggantikan perisian Google Drive untuk komputer peribadi dengan Backup and Sync, yang melakukan hal yang sama seperti Google Drive tetapi meretas dalam lebih banyak fail. Pada hari Khamis, Google memperincikan pelan peralihannya, mengatakan ia akan berhenti menyokong Drive pada 11 Disember dan menutupnya sepenuhnya pada 12 Mac, 2018.

Pendekatan baru membolehkan perisian Google menyegerakkan fail yang telah anda simpan pada desktop anda atau folder dokumen anda dan membuat semua foto anda menjadi sebahagian daripada Google Foto juga.

Dan ia mencerminkan semakin pentingnya perkhidmatan berasaskan awan. Dalam masa lalu, fail anda telah ditabalkan kepada peranti pengkomputeran tunggal, tetapi dengan perkhidmatan seperti Google Backup dan Sync, Dropbox, Microsoft OneDrive dan Apple iCloud, PC atau telefon anda menjadi hanya alat yang anda gunakan untuk mengedit foto atau menulis surat atau berkongsi tweet. Itu berguna – terutamanya jika anda kehilangan komputer riba atau rosak telefon anda.

Google mengumumkan tarikh pelupusan Drive dalam catatan blog menawarkan alat produktiviti Google Suite G kepada pekerja. Sekiranya anda salah seorang pekerja, anda mungkin melihat satu lagi pilihan Google yang akan datang: Streaming Fail. Perisian ini membolehkan organisasi menyimpan fail semata-mata di awan, “menstriming-kan” mereka kepada komputer riba apabila anda mengusahakannya dan memelihara ruang penyimpanan anda tanpa halangan. Sekiranya anda bukan salah seorang pekerja, jangan risau.

 

Drive

Comments are closed.